Αστυπάλαια: Ιδανικός προορισμός ακόμη και για οικογένειες με μικρά παιδιά

γιαλ

Ένα αφιέρωμα με ειδικούς… αποδέκτες ετοίμασε η ιστοσελίδα travelsbytravelers.com. Συγκεκριμένα φιλοξενεί ένα θέμα με τίτλο «(Μικρά) Δωδεκάνησα με παιδιά», το οποίο αφορά τα Δωδεκάνησα ως ταξιδιωτικό προορισμό μιας οικογένειας με μικρά παιδιά. Το ρεπορτάζ έχει… επιμεληθεί η Ελένη Φωτίου που έχει επιλέξει να κάνει εκτενείς αναφορές εκτός από την Αστυπάλαια σε Λειψούς-Μαράθι, Ψέριμο, Αγαθονήσι και Σύμη. Αναλύοντας τα δεδομένα υποστηρίζει πως μπορούν κάλλιστα να υποδεχτούν μια οικογένεια με την προϋπόθεση πως οι διακοπές θα κρατήσουν παραπάνω από μία εβδομάδα, ενώ καλό θα είναι να υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Δείτε τι αναφέρει η Ελένη Φωτίου για την επιλογή της Αστυπάλαιας.

«Η Αστυπάλαια είναι πολύ όμορφη και ιδανική για οικογένειες, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα τουριστική, πας με αεροπλάνο και μπορείς να αποφύγεις το αυτοκίνητο γιατί στις παραλίες μπορείς να βρεθείς με καΐκι ή και με τοπικό λεωφορείο, του οποίου τα δρομολόγια είναι πολύ βολικά. Η πλούσια ακτογραμμή του νησιού σχηματίζει πολλούς απάνεμους κόλπους, οι οποίοι όμως δεν είναι προσβάσιμοι ούτως ή άλλως με το οδικό δίκτυο, το εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλες σχεδόν οι παραλίες έχουν θέα του Κάστρου.

Ιδανική επιλογή διαμονής είναι ο Πέρα Γιαλός και κυρίως τα διαμερίσματα και ξενοδοχεία που είναι στη δεξιά πλευρά της παραλίας, όπως ο Βυθός. Έχουν θέα του Κάστρου και άμεση πρόσβαση στη βοτσαλτή παραλία (πολύ ψιλό χαλίκι), που είναι πανέμορφη για παιδιά και έχει όλες τις ανέσεις (και πολλά παιδιά). Στην αριστερή γωνία της παραλίας υπάρχει τυροπιτάδικο, που λειτουργεί από πολύ νωρίς το πρωί και εκτός από τοπικές τυρόπιτες έχει μάφινς σε όλες σχεδόν τις γεύσεις! Προμηθευτείτε παξιμάδια και κουλουράκια από το εργαστήριο «Ηλιάνα» για το δρόμο. Υπάρχουν σε σόλα τα μπακάλικα και σούπερ μάρκετ του νησιού.

Η βόλτα στη Χώρα μπορεί να γίνει παίρνοντας το λεωφορείο, και αν δεν υπάρχει καρότσι, κατεβαίνοντας από το μονοπάτι με τα φαρδιά σκαλοπάτια. Συμβουλή μου να μην ανέβετε στο ψηλότερο μέρος του Κάστρου με τα παιδιά. Ιδιαίτερα επικίνδυνα!

Το Λιβάδι είναι ακόμη μια παραλία ιδανική για οικογένειες, από την άλλη μεριά του Κάστρου με δυνατότητες διαμονής και φαγητού. Κι εδώ η μετακίνηση μπορεί να γίνει με το λεωφορείο, αλλά το Λιβάδι δεν είναι το «κέντρο του νησιού», οπότε αν θέλετε να πάτε σε άλλες περιπέτειες θα πρέπει να περάσετε  από τον Πέρα Γιαλό. Άλλη τέτοια περίπτωση είναι η Μαλτεζάνα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Maltezana Beach με πισίνα και θαλάσσια σπορ, από όπου μπορείτε να νοικιάσετε καγιάκ για μια θαλάσσια βόλτα στους κοντινούς κοπλίσκους. Τόσο η Μαλτεζάνα, όσο και ο Σχοινώντας έχουν παραλία ιδανική για παιδιά και ωραία ταβερνάκια, αλλά αν δεν έχετε αυτοκίνητο, η πρόσβαση στη Χώρα, σε άλλες παραλίες του νησιού και στο λιμανάκι για τα καΐκια που κάνουν θαλάσσιες εκδρομές είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Κάντε οπωσδήποτε την εκδρομή σε Βάτσες και Καμινάκια (ημερήσια), καθώς και Κουνούπα και Κουτσομύτη (ημερήσια). Υπάρχουν δύο καΐκια που κάνουν αυτές τις εκδρομές καθημερινά. Στα νησάκια σας βγάζει μια μπενζίνα, στις Βάτσες και τα Καμινάκια υπάρχει ταβέρνα και σκίαση. Το ίδιο και στην Κουνούπα, αλλά στον Κουτσομύτη όχι. Μπορείτε πάντα να παραμείνετε στο σκάφος. Σε περίπτωση που κολυμπήσετε προς την ακτή, να γνωρίζετε ότι τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά (υπόγεια), βγαίνετε εύκολα στην παραλία, αλλά κυρίως τα παιδιά δυσκολεύονται μόνα τους να γυρίσουν πίσω στο σκάφος. Ωραία παραλία για παιδιά είναι και το Μεγάλο Στενό (με καντίνα χωρίς καταλύματα)».   

Σχολιάστε